Web Analytics Made Easy - Statcounter

بدون شک "غالب" یکی از بزرگترین شاعران پارسی‌گو در شبه‌قاره هند بوده که تاکنون دنیا به خود دیده است، اینکه چرا نام غالب را روی او گذاشتند نیز داستانی جدا دارد . . .

به‌گزارش دفترمنطقه‌ای خبرگزاری تسنیم حدود 200 سال از مرگ «مرزا اسدالله غالب دهلوی» مشهور به غالب می‌گذرد و هنوز هم پس از مدت‌ها، هند و پاکستان کمتر شاعری مثل او را به خود ددیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هرچند بسیاری معتقد بودند نسل شعرای پارسی‌گوی پاکستان پس از اقبال لاهوری، به نیستی ختم شد ولی طلوع ستارگان پر فروغی مانند «احمد شهریار» نشان داد که ادبیات فارسی هنوز هم طرفداران فراوانی در هند و پاکستان دارد.

اگر انصاف را قاضی کنیم باید غالب را پدر شعر فارسی در شبه قاره هند بدانیم زیرا سروده‌های او چنان قوی و تأثیرگذار است که هنوز هم مردم پاکستان و حتی کودکان این کشور نام او را می‌شناسند. 

هرکس علاقه‌ای به مطالعه در حوزه شبه قاره دارد بدون شک نام میرزا اسدالله بیگ خان مشهور به غالب دهلوی از شعرا و نویسندگان پارسیگوی سده سیزدهم هجری در شبهقاره هند را شنیده است.

او بزرگترین شاعر پارسی گوی دو قرن 17 و 18 میلادی (در شبه قاره) بوده است که حقایق زندگی انسان را به خوبی بیان کرده و نحوه کنار آمدن با مشکلات زندگی را در اشعارش توضیح می‌دهد.

اینکه چرا نام غالب را روی او گذاشتند نیز داستانی جدا دارد: می‌گویند هیچ‌کس نمی‌توانسته در فن شعر و خطابت او را مغلوب کند و به همین دلیل آرام آرام شهرت غالب را به خود اختصاص داده است.                  

مرزا غالب که در 5 سالگی یتیم شده بود در دامان عمویش «نصرالله بیگ» پرورش یافت اما در سن 8 سالگی عموی خود را نیز از دست داد.                                               

وی در سن 13 سالگی با «امرا بیگم» ازدواج کرد و «دهلی» را برای سکونت خود برگزید.

هزینه‌های زندگی سبب شد میرزا غالب در سال 1850 به عنوان کاتب در دربار «بهادرشاه ظفر» مشغول به خدمت شود و از شاه ظفر، لقب «نجم‌الدوله» و «دبیرالملک» را دریافت کند.                                                                              

سپس از سوی شاه، مرزا غالب مأمور نوشتن تاریخ خاندان تیموری شد که در قبال این خدمت، ماهیانه 50 روپیه دریافت می‌کرد.

ادب و فلسفه و عرفان موضوعات بیشتر سروده‍های غالب را تشکیل می‌دهند.

غالب به تمام قالب‌های شعری، سروده دارد اما غزل، میدان مخصوص او برای بیان عشق، محبت و عواطف انسانی است.

وی در سن 73سالگی از دنیارفت و هنگام مرگ آه در بساط نداشت.                                                               

نمونه‌ای از سروده‌های او:

زخمه بر تار رگ جان می‌زنم
کس چه‌داند تا چه دستان می2زنم؟

چون ندیدم کز نوایش خون چکد
طعنه بر مرغ سحرخوان می‌زنم

خامه هم‌راز دم مرگ من است
آتش از نی در نیستان می‌زنم

گریه در دل نشاط دیگر است
خنده بر لب‌های خندان می‌زنم

در جنون بی‌کار نتوان زیستن
آتش تیز است و دامان می‌زنم

خوی آدم دارم آدم زاده‌ام
آشکارا دم ز عصیان می‌زنم

انتهای پیام/.

R36461/P36461/S8,87,91/CT12 موضوعات مرتبط اخبار"هند" اخبار "پاکستان"

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۹۳۹۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور فعال شرکت نفت فلات قاره ایران در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت

رئیس روابط عمومی شرکت نفت فلات قاره ایران از حضور فعال این شرکت در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران خبر داد.

به گزارش شانا به‌نقل از شرکت نفت فلات قاره ایران، یداله شهریاری گفت: با توجه به اهمیت رویداد بزرگ نمایشگاه صنعت نفت، اقدام‌های مختلفی به‌منظور معرفی دستاوردها و اقدام‌های این شرکت در نمایشگاه انجام شده است. در این زمینه افزون بر بازدید مدیرعامل و مدیران این شرکت از غرفه‌های شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی، نشست‌های متعددی با تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان تجهیزات موردنیاز صنعت نفت دریایی ایران طراحی و برنامه‌ریزی شده است.

وی افزود: با همکاری واحد پژوهش و فناوری و امور قراردادها، ۶ تفاهم‌نامه و قرارداد در حوزه‌های گوناگون با دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی معتبر کشور ازجمله پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه صنعت نفت، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علم و صنعت ایران و... با حضور رسانه‌ها امضا خواهد شد.

به‌گفته رئیس روابط عمومی شرکت نفت فلات قاره ایران، رونمایی از سه دستاورد مهم حوزه صنعت نفت دریایی ایران از دیگر برنامه‌های شرکت نفت فلات قاره ایران در نمایشگاه بیست‌وهشتم است. بر این اساس، مته حفاری الماسه بدنه ماتریسی که برای نخستین بار در ایران با حمایت و راهبری این شرکت از سوی یک شرکت داخلی طراحی و ساخته شده است، در این نمایشگاه رونمایی خواهد شد. همچنین، رونمایی از پروژه پژوهشی بومی‌سازی دانش فنی و تولید بار اول ماده بیولوژیکی امحاکننده لکه‌های نفتی دریایی و پروژه مشاوره محیط‌زیستی، مطالعات و برنامه عملیاتی - اجرایی توسعه زیست‌بوم‌های مرجانی جزیره خارک از دیگر برنامه‌های شرکت نفت فلات قاره ایران در نمایشگاه صنعت نفت است.

شهریاری گفت: با توجه به اینکه حوزه فعالیت این شرکت در جزایر و سکوهای بهره‌برداری خلیج‌فارس است، برنامه‌ریزی لازم به‌منظور برقراری ارتباط زنده تصویری با سکوهای نفتی رشادت، ابوذر و بهرگانسر انجام شده و مسئولان این سکوها، توضیحات لازم را به مدیران و مراجعه‌کنندگان ارائه خواهند داد.

یداله شهریاری در پایان با قدردانی از دست‌اندرکاران برگزاری بیست‌وهشتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران ابراز امیدواری کرد این نمایشگاه محل تعامل شرکت‌های توانمند داخلی در عرصه تأمین نیازمندی‌های صنعت نفت دریایی کشور باشد.

دیگر خبرها

  • ورود سامانه بارشی به جو کرمانشاه از اوایل هفته آینده
  • کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان
  • چرا مکرون برای روس‌ها رجز می‌خواند؟!
  • ال‌کلاسیکوی اروپا؛ پرتکرارترین مسابقه‌ قاره سبز
  • کشف جدید زبان‌شناسان: ۴ سفر حماسی از سرزمین‌های یخی که به پیدایش اولین آمریکایی ها منجر شد
  • حضور فعال شرکت نفت فلات قاره ایران در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (18 اردیبهشت)
  • جامعه‌ای برهنه نبوده‌ایم بلکه متنوع به لحاظ حجاب بوده‌ایم | طرفداران جمهوری اسلامی کلاه بر سرش گذاشتند | تمام جهان را در مقابل‌مان قرار داده‌ایم
  • از ۵ قاره در کنفرانس صنعت هسته‌ای شرکت کرده اند
  • عکس| ماجرای شعری که تتلو برای حضرت علی(ع) سروده چیست؟